400km po pobreží Poľska

Chalani už boli väčší – už sme ich všetkých nezmestili na Rustyho – ale stále nie dosť starí, aby šli samostatne na bicykloch, prípadne dlhšie šlapali do kopca. A tak, keď sme rozmýšľali kam pôjdeme na dovolenku v lete 2022, rozhodli sme sa pre cyklocestičku po pobreží na severe Poľska. Ide tam eurovelo 10 a eurovelo 13, čo spĺňa…

  • bude to mimo áut a chalani môžu bicyklvať aj sami,
  • bude to rovina a nebudú veľmi pindať,
  • bude tam dostatok kempov a nemusíme veľmi plánovať,
  • budeme pri mori a môžme sa okúpať
  • nebude to ani príliš drahé ani príliš ďaleko sa tam dostať.

Tak sme teda nabalili Rustyho, Kolkov bicykel, Stankove odrážadlo, vozík a novokúpenú skladačku (ktorá mala byť pôvodne pre Janka) a na dva týždne sme sa vybrali na našu cyklodovolenku – prejsť pobrežie Poľska zo západu (auto sme nechali v Pobierowo) až kam dojdeme (prišli na Hel).

Počasie nám vyšlo, západ Poľska bol taký lunapark s kopcom turistov, ale cestičky pekné, more super (piesok, čisté a síce chladnejšia voda, ale na kúpanie fajn). Čím ďalej na východ, tým boli pláže menej preplnené a davy boli potom až na poloostrov Hel.

Skoro celú dobu sme šli po cyklocestičkách – buď asfaltových mimo ciest, starých amenších cestách, alebo lesných cestičkách v ochrannom pásme lesa pri mori. Asi dva úseky boli náročnejšie, lebo to bol piesok, ale inak to bolo pekné bicyklovanie.

Nakoniec šla na Rustym Evka s Jankom vpredu a tak dobre sa zohrali, že aj tie pieskové úseky dávali dobre. Ja som sa vozil na našej Žabe – skladačke. Bol to taký srandovný kontrast – Evka na naloženom tandeme s vozíkom a tromi deťmi a jej muž na malom skladacom bicykli popri nej. Niektoré dni šiel aj Kolko na svojom bicyklíku, Stanko sa vozil skôr po kempoch alebo pár kratších vzdialeností prešiel.

Denne sme dávali okolo 40km, 1-2x vykúpali v mori, spávali sme v kempoch, boli sme pozrieť pieskové duny, múzeum raketového výskumu, jedli vyprážané ryby, kopali diery na pláži do piesku a bola pohoda.

Bola to fajn dovolenka, celé jednoduché bez väčšieho plánovania, dalo sa tam prísť autom (aj keď posledný deň som strávil cestovaním vlakom naspäť po auto), počasie vyšlo, deti boli šťastné, s ľudmi sme si rozumeli – Poľsko určite odporúčame! :)

Nižšie sú Evkine príspevky, ktoré písala počas cesty a tu sú vytriedené fotky.













Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *