Karičky a deti na ceste hrdinov SNP

Spustili sme na crowdfundingovú kampaň na získanie prostriedkov na sfilmovanie nášho projektu „Karičky a deti na ceste hrdinov SNP

Buďme úprimní… turistika s malými deťmi je hrdinský výkon aj keď chcete vyjsť iba na kopec za domom. My sme si povedali, že už keď to má byť hrdinstvo, poďme si ho dať rovno celé – z Dukly až na Devín. Naše deti toho ešte veľa neodnesú (2,4,6 r.), a keďže okrem ich batožiny musíme odniesť z veľkej časti aj ich…pomôžu nám karičky!

„O čo nám ide?“

V prvom rade o trochu netradičnú a neľudsky dlhú rodinnú dovolenku s tromi malými deťmi – konkrétne prechod cesty hrdinov SNP. Taktiež ale o troj-mesačné putovanie, pobyt v prírode, spanie v stane, varenie na ohníku, pranie v rukách… o ťažké ale aj šťastné rodinné a rodičovské chvíle… o iný pohľad na vec z dospeláckeho uhla verzus toho detského… o udržateľný spôsob cestovania a ukázanie svetu, že dovolenka s deťmi v horách je možná… o tešenie sa z maličkostí a pripomenutie si, v akom luxuse doma žijeme… o prítomné spoločné chvíle v kruhu našej rodiny :)

A práve vďaka vám aj o zachytenie, upratanie a spracovanie našich zážitkov do pozerateľného, profesionálneho dokumentu, vďaka ktorému si daný výlet nielenže s nami prežijete, ale zároveň naozaj precítite, čo nám cesta prinesie.

Prečo by chcel niekto 3 mesiace kráčať s malými deťmi?

Pretože sme asi trochu uletení rodičia a najmä preto, že to naše deti nedajú za mesiac :D.

Úprimne obdivujeme všetkých, ktorí chodia so svojimi deťmi na turistiku. My to nerobíme, lebo nechápeme, ako sa tí ľudia vedia odniesť a nebaví nás počúvať to frflanie od momentu ako vyrazíme… Napriek tomu si myslíme, že turistika s deťmi je možná. A to aj bez množstva predchádzajúcich skúseností. Spojenie času a našej naivity nám napovedá, že túra SNP je na vstup do turistického sveta ten správny hrdinský výkon :D.

Máme 3 mesiace na to, aby sa naše najstaršie dieťa posadilo po 2-týždňovej aklimatizácii do školskej lavice. Práve preto je štart naplánovaný na stred mája a v pohodovom tempe 10 km denne sa budeme presúvať pomaly na západ. Keďže nám nevychádzajú pramene, vodu si budeme filtrovať z každého možného zdroja – aj z kaluže. Spávať budeme v stane, variť väčšinou na ohníku a prať v rukách.

Tento projekt zdĺhavého kráčania nie je o slovenských top turistických miestach. Je to cesta, ktorá má byť paralelou k životu. K životu, v ktorom máte po svojom boku tých najbližších – rodinu. K životu, ktorý nie je každý deň iba úsmevný. K životu, kde k peknému miestu a výhľadu vedie niekedy aj nezaujímavá cesta. Cesta zážitkov, potu, priateľstiev, sklamaní, blízkosti, radosti a prítomnosti.

Je to cesta, ktorou chceme ukázať našim deťom aký je život. Je to cesta, ktorú môžete vďaka filmovému dokumentu prežiť s nami.

Kto vlastne sme a prečo si myslíme, že to dokážeme?

V prvom rade sme Evit a Janči – dizajnérka a ITčkár, ktorí to spolu ťahajú už cez 10 rokov. Najmä v našich začiatkoch sme stihli pobehať rôzne Európske destinácie. Prvý ozajstný úlet však bola naša 19-mesačná svadobná cesta po americkom kontinente, kde sme si ešte vo dvojici prebrázdili 17 krajín zväčša na dvojkolesových tátošoch. Naši rodičia by asi povedali, že sme nedostali rozum ani s dieťaťom a tak sme si zostrojili haluzný tandem (predný leží, zadný sedí), na ktorom sme sa vybrali s našim prvým 13 mesačným potomkom Janíčkom z BB do rakúskych Álp – cez 1000km. Potom s už s dvoma potomkami (+ Kolomanko) v Taliansku popri rieke Pád. Ani tretie dieťa (Stanko) vo svojich piatich mesiacoch nás neodradil od cesty z BB do Novej Sedlice a späť – 1300km.

Prečo si myslíme, že dokážeme preturistikovať rovno celé Slovensko? :) No…pretože máme dosť času, lebo sme za mladi toho dosť pochodili po horách,  lebo vieme ísť silno cez čiaru nášho komfortu, lebo máme radi výzvy a najmä lebo nemáme skúsenosť s turistikovaním s deťmi a teda nás neodradí samotný nápad :D Nám to síce všetko dôjde na Dukle, ale to už budeme na ceste a ako určite viete z vlastnej skúsenosti – ono je vlastne najtažšie vyraziť ;)

Netýrame náhodou trošku naše deti?

Verte neverte, túto otázku sme si už položili aj my. Uznávame, že na ceste, kde sme ochudobnení o vlastný komfort a istoty základných potrieb (ako miesto na spánok, či kedy a čo budeme jesť) nie sme vždy úplne láskaví a chápajúci rodičia.

Ak máte vlastné deti, určite viete, že ani doma to nie je vždy ideálne. Pocity na ceste sú síce intenzívnejšie, ale všetky – aj tie dobré a aj tie zlé. A z našich spoločných výletov sme sa už naučili, že tých skvelých pocitov a zážitkov je oveľa viac… no a tie ťažké chvíle, nás nútia spomaliť a reflektovať.

Naša spoločná cesta hrdinov bude o nás. O tom, ako intenzívne strávime čas s našimi chlapcami a ako ten náš čas darujeme im :)

Načo použijeme vašu podporu?

Produkcia:

Napriek tomu, že sme si na tento výlet doplnili a požičali video a fotografickú výbavu, je veľmi dôležité, aby aspoň jeden deň za týždeň s nami strávil kameraman. Hoci väčšinu záberov spravíme my, veríme, že práve vďaka tejto externej pomoci, bude tento filmový dokument autentickejší a bude lepšie zachytávať naše prirodzené fungovanie. Nahrávky budeme priebežne posielať kamarátom, ktorí sa už počas nášho výletu postarajú, aby sme mali technicky aj príbehovo vyvážené zábery a mohol z toho vzniknúť naozaj super pozerateľný filmík.

Zhrnuté a počiarknuté: v rámci produkcie bude z vašich peňazí zaplatených 12 plných natáčacích dní :)

Postprodukcia:

Prvý výber záberov si síce pretriedime my, ale bez profesionálnej postprodukcie z toho veľdielo nespravíme. Veríme, že je dôležité poznať svoje schopnosti a práve preto chceme nechať finálny strih a úpravy na profesionálov.

Zhrnuté a počiarknuté: v rámci postprodukcie bude z vašich peňazí zaplatené zostrihanie filmu, kolorovanie, zvuková posprodukcia a všetky ďalšie úpravy, o ktorých nemáme ani tušenie

Kedy bude výsledok?

To je dobrá otázka :) Čiastočné zábery, fotky a blogové príspevky s vami budeme zdieľať od začiatku výletu cez FB a IG (alebo teda, podľa možností signálu a našich bateriek).

Na samotnom filme začneme pracovať po návrate – ak to dáme celé (a my dúfame, že dáme), tak plánovaný koniec je v polovici augusta. Náš osobný plán s prihliadnutím na novopečeného prváka od septembra a faktu, že Janči si bude hľadať prácu a pracovať… je, že v rámci Vianoc si pozriete tento filmový dokument miesto Perinbabky :)

Ak nás chcete podporiť, choďte na startlab a vyberte si nejakú odmenu!

ĎAKUJEME! Vidíme sa niekde na červenej trase?

Jeden komentár k “Karičky a deti na ceste hrdinov SNP”

  1. Ahojte, mám radosť pozerať sa na Váš príbeh,odhodlanie, entuziazmus. Verím Vám, že sa vám to podarí. :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *