Kde sme nechali topánky?

Či už priamo v teréne, či pri prezeraní fotiek a či na prezentáciách – stále sa stretávame s údivom, že sme tak veľa bosí.

Práve preto sme si pripravili tento krátky článok, kde vám predstavíme aj našu druhú stránku – tú bosonohú.  To, ako sme sa k bosej chôdzi dostali (blog), tu už spísané máme.  Tento článok bude takým úvodom do bosej chôdze, a že bosá chôdza nie je to isté ako chôdza naboso.

V rámci chôdze naboso sme do toho zo zažiatku vhupli takým tým našim cestovateľským prístupom – a teda bez prípravy, s veľkou dávkou nadšenia a s málo informáciami. Našťastie sa tento náš malý koníček pretavil do môjho doktorandského výskumu a nakoniec aj do nášho vlastného projektíku barefu (stránka).

A práve poznanie vedeckejšej stránky bosej chôdze je dôvod, prečo pobyt vonku bez topánok nepovažujem za úlet, chvíľkovú roztopašnosť či slniečkárstvo, ale naopak za doplnenie zdravého a aktívneho životného štýlu.

Čo nám dáva chôdza naboso?

  • ďalšie informácie o okolí (kde je tieň, kde sú skalky, kde rastú pichľavé rastliny, koľko hmyzu a včiel lieta po okolí, kde je sklo, kde je veľká mäkká vrstva ihličia…)
  • núti nás spomaliť a sústrediť sa naozaj na naše okolie a najmä miesta, kde stúpame
  • naše chodidlá sú kvôli podnetom donútené pracovať, naťahovať sa, zmršťovať, ohýbať
  • naše telá musia korigovať nerovnosti, ktoré nie je možné vykorigovať iba chodidlami a tým pádom sa precvičujú

Existujú aj „bosé“/barefoot topánky – prečo nenosíme tie?

Prečo treba stimulovať chodidlá a ako často?

Naše nohy sú celé dni zavreté v topánkach, ktoré väčšou alebo menšou mierou obmedzujú ich prirodzené fungovanie a rozsah pohybu. To znamená, že nezapájame všetky svaly chodidiel a tela určené na chôdzu a státie. Naopak, kompenzujeme to zapájaním svalov, ktoré však nie sú určené na dlhodobé využívanie sa pri chôdzi. Výsledkom je potom preťažovanie určitých partií, či zlé držanie tela a možné deformácie či bolesti.

Pokiaľ chceme, aby nám naše nohy (a kĺby, svaly, či chrbtica…telo je predsa spojený komplex) slúžili ešte mnoho rokov, nemali by sme zabúdať na ich precvičovanie a udržiavanie v dobrej fyzickej kondícii každý deň!

To znamená, že chôdza po pláži na letnej dovolenke, či bosý deň raz za rok nestačia a môžu byť veľkou záťažou pre nepripravené nohy (blog).  Pravideľnosť a malé dávky v rozhýbaní chodidiel sú kľúčom k dobrej fyzickej kondícii.

Stačí chodiť naboso doma?

Domáci interiér je pre väčšinu ľudí jediným miestom, kde sú ochotní vyzuť sa. Rovné tvrdé podlahy nám však neponúkajú dostatočné stimulácie, ktoré by nás nútili zapojiť a precvičiť všetky svaly nohy. Mozog rýchlo vyhodnotí okolité povrchy ako bezpečné, a my tak pokračujeme v našom celodennom “topánkovom štýle”. Ten je však iný ako vedomá bosá chôdza (napríklad po kamienkoch). Pri tej sme nútení zapájať všetky svaly chodidiel, časti nôh a aj brucha. Práve zmena na vedomú bosú chôdzu je veľmi dôležitá. Eliminuje sa dupanie, pri ktorom trpia naše kĺby či chrbtica a zapojí a precvičí sa viac svalov.

Aj doma si však vieme vytvoriť podnetné miesta (blog), na ktorých sa naše chodidlá rozcvičia a teda chôdza naboso vonku sa nestane šokovou terapiou, ale prirodzeným pokračovaním aktívnemu prístupu k telu a životu.

A keďže nohy niesú osamotené od zbytku tela, treba myslieť aj na to, že ich rozhýbanie nás „nespasí“. Aktívny prístup k životu a telu je komplexným súborom viacerých vecí. Mať pohyb vo svojom živote však neznamená, že musíte tráviť hodiny športovými aktivitami (ak vás to baví, určite pokračujte). Ide o to aby ste si vytvárali podnetný priestor, v ktorom sa rozhýbete pri vašich bežných aktivitách. (blog) 

 

Byť bosí na cestách nám pridáva ďalší zmysel, ktorým môžeme spoznávať okolie. Vďaka bosonožstvu sme pre mnohých ešte divnejší (akoby nestačil Rusty a cestovanie s deťmi) ale zároveň je to aj ďalšia téma, ktorou môžeme rozširovať obzory ľuďom. Do vyzutia priatelia – ale s rozumom! (Kľudne nás kontaktujte, ak máte viac otázok ohľadom bosej chôdze, domácich podlahových stimulácií či aktívneho interiéru, alebo navštívte náš web www.barefu.com, kde sa snažíme šíriť osvetu v rámci týchto tém).

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *