Otužovanie

Už je to vyše roka, čo sa otužujeme – každé ráno studená sprcha, v zime kúpanie a plávanie v rôznych vodách vonku. Začalo to takto …

Šli sme na víkend na Balaton a keď sme sa konečne dostali do kempu a v tých 35°C teplotách si chceli dať sprchu, tak tam bol prekvapivo len jeden kohútik – studený. Asi týždeň po návrate mi Evka vraví, že ona si stále každý deň dáva studenú sprchu a že či to nechcem tiež skúsiť.

V októbri sme sa potom dozvedeli o tréningoch ľadových medveďov a skúsili tam ísť pozrieť. S dvomi deťmi človek bežne mešká, len nám nedošlo, že zimné kúpanie je otázka minút a ak prídeme pol hodinu neskôr, už tam nikoho nemusíme nájsť. Našťastie tam ešte posledný otužilec plával a ten nám dodal odvahy. Prvé kúpanie trvalo asi 1 minútu. Toto bol fakt intenzívny zážitok – prvýkrát v studenej vode (vtedy mala asi 8°C) – tých cca 60 sekúnd trvalo fakt dlho a bolo to mega studené, zle sa dýchalo, ale ten pocit, že sme to dali bol super!

A tak sme sa začali každú nedeľu doobeda chodiť kúpať. Voda postupne chladla, my sme v nej boli ale schopní vydržať dlhšie (10min) a zistili sme, že ten intenzívne chladný pocit prejde po prvej minúte a v určitej fáze dokonca človek cíti teplo. Neskôr sa chodilo na Motyčky, čo je luxusná nádrž na zimné kúpanie – nezamŕza a aj pri najtuhších mrazoch sa dá zaplávať si. Väčšinou nás tam bolo okolo 50 ľudí a vyzeralo to ako kúpanie v termálnom prameni. Nečudujem sa, že sem-tam na nás trúbili autá, lebo pre náhodného okoloidúceho je takýto pohľad uprostred zimy určite prekvapivý. Ešte prekvapivejšie výrazy sme zažili na Šachtičkách, kde bolo kopec snehu a my sme sa močili vo vysekanej diere v ľade kúsok od zjazdovky, kade chodili naobliekaní lyžiari.

Zistili sme, že v partii Ľadových medveďov BB-ZV sú naozaj fajn ľudia a získali si takto nových kamarátov a známych. Nie vždy sme stihli oficiálne „tréningy“, ale keďže voda sa dá nájsť skoro všade a viacero kamarátov otužuje, tak sme sa kúpali na rôznych miestach. Vynechali sme asi len 2 nedeľe počas celej sezóny a zistili, že otužilcov je nečakane veľa. Vždy sme so sebou zobrali aj deti – Kolko pekne sedel vo vajci, na Janka sme museli dávať pozor lebo behal okolo. Našťastie sa mu nikdy do vody nešmyklo a keď chcel ísť za nami, tak mu stačilo namočiť na chvíľku nožičky a prešlo ho to.

A prečo to vlastne robíme?

  1. Zdravotné benefity – je fakt, že otužilci sú menej chorí a studená voda by mala tiež zlepšovať kariovaskulárny systém (viac vedeckého info v článku na invivomagazin.sk)
  2. Super pocit – vždy kopec endorfínov, keď človek vylezie z vody a úsmev na tvári, aj keď ho ešte hodinu potom trasie od zimy. Predtým sme si nevedeli predstaviť, že je vôbec možné do tak studenej vody vliezť a takto sme posunuli svoje limity.
  3. Perfektná partia ľudí – otužilci sú fajn, smejú sa, vtipkujú a cítime sa s nimi dobre (pekne to vystihujú „pravidlá otužilcov„)
  4. Mali sme nedeľnú aktivitu – tieto „tréningy“ nás prinútili sa každý týždeň premôcť a ísť von. Hoci sa nám niekedy fakt nechcelo, napokon sme boli radi, že sme šli.
  5. Objavili sme vodné plochy okolo BB – mysleli sme, že okúpať sa najbližšie dá až v Štiavnici, ale zrazu tu bolo niekoľko vodných plôch pár minút vzdialených. V zime sú všetky vody čistejšie a bez siníc, ale napr. na Salaškách v Tureckej sa dá pekne kúpať aj v lete.

Takže: zajtra si dajte studenú sprchu, nech si trošku zvyknete na ten šok a v októbri sa začína sezóna! :)

O otužovaní sa toho dá veľa nájsť, ale aspoň pár linkov:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *